In een aantal landen in Europa vind je de beste handbal competities. Het is hier waar de spelers het meeste geld kunnen verdienen en het echt kunnen maken als spelers zijnde. Wanneer je het eenmaal tot deze competities geschopt hebt behoor je tot de absolute wereldtop. Voor de spelers die hier spelen is het Handbal een full time job en deze kunnen dan ook makkelijk leven van de salarissen die ze krijgen voor hun werk bij de Europese topclubs.

Denemarken

Misschien verrassend omdat niet iedereen dit land direct ziet aankomen. Maar Denemarken is een extreem groot land op Handbal gebied. Ondanks dat dit misschien op een hoop andere gebieden niet het geval is Handbal de trots van het land net als de nationale competitie waar veel wereldtoppers in spelen. We weten vanuit het voetbal dat veel goede jonge Deense spelers vaak naar Nederland gehaald worden. Dit gebeurd soms zelfs al vanuit de jeugd van een club voordat ze goed en wel een wedstrijd voor het eerst van een club gespeeld hebben. De reden is dat Deense voetballers vaak goed bij Nederlandse clubs passen omdat ze hetzelfde soort voetbal spelen. Daarbij is opvallend dat Denen vaak heel snel de Nederlandse taal oppikken, wat alweer een struikelblok minder opleverd.

In het Handbal wordt vaak de omgekeerde weg bewandeld. De echt goede spelers verlaten vaak al snel Nederland omdat het niveau in Denemarken veel groter is en er een stuk beter betaald wordt dan in de Nederlandse Eredivisie. De keuze is dan voor grote talenten natuurlijk snel gemaakt. Want ook al gaat het niet alleen om geld dan nog is er hier de kans om uit te groeien tot de beste spelers ter wereld. Het gebeurd dan ook niet zelden dat het Deense nationale team een toernooi wint op Handbal gebied. In 2016 nog kroonden zij zich op de Olympische Spelen tot de beste ploeg ter wereld.

Duitsland

Nog een land wat vlakbij ons ligt en waar het Handbal erg groot is heet Duitsland. Net als met veel sporten zijn de Oosterburen er zelf goed in en is de competitie er van hoog niveau. De echte winnaarsmentaliteit en perfecte omstandigheden om topsport optimaal uit te kunnen voeren maken Duitsland tot een land waar veel spelers graag komen te spelen. Daar komt bij dat de competitie erg sterk is en iedere speler of speelster er dus van alles kan leren daar waar ze in andere landen vaak snel uitgeleerd zijn.

De nationale elftallen van de Duitsers presteren ook altijd goed. Dit is in vergelijking met bijvoorbeeld Nederland en België niet zo gek. Duitsland heeft veel meer inwoners, zelfs meer dan tachtig miljoen. Dit is dus al gauw vier a vijf keer zoveel als in Nederland. Het is dus ook te verwachten dat de Duitsers goed zijn in een dergelijke sport, zeker als de competities dan ook nog eens tot de beste in de wereld behoort. Er zijn nog een aantal landen zoals bijvoorbeeld Noorwegen waar de competitie sterk is, maar de Duitse en de Deense competities behoren wel tot de absolute top.