Op deze handbalblog werd eerder al een bericht geplaatst over de Nederlandse Handbal Dames en hun prestaties tijdens de Olympische Spelen en de Wereldkampioenschappen. Men kan zich echter afvragen hoe deze talentvolle dames gerekruteerd worden voor het professionele Dames Handbal.

Trainingscentrum

In de buurt van Arnhem ligt het Sportcentrum Papendal, één van de Centra voor Topsport en Onderwijs (CTO) in Nederland. Topsporters krijgen hier de gelegenheid om deel te nemen aan voltijdse trainingsprogramma’s, en bovendien kunnen ze op deze locatie wonen. Een van de organisaties die gebruik maakt van dit trainingscentrum is het Nederlandse Handbal Verbond (NHV), dat inmiddels maar liefst 365 verenigingen telt. Deze federatie heeft in 2006 een heuse Handbal Academie opgericht, die te vinden is bij het Sportcentrum Papendal.

Talentontwikkeling

De Handbal Academie is in het leven geroepen om jonge vrouwen die over handbaltalent beschikken de mogelijkheid te bieden om hun talenten verder te ontwikkelen. Bovendien krijgen deze dames hier de kans van hun leven om in het professionele handbalcircuit terecht te komen. De Academie organiseert voltijdse trainingsprogramma’s waaraan 25 jonge talentvolle dames deel kunnen nemen. Trainen houdt onder meer in dat er onderling handbalwedstrijden worden gespeeld, want Handbal is een teamsport en dat betekent dat de dames van een team goed op elkaar ingespeeld moeten zijn om de beste resultaten te behalen. Benieuwed wat de resultaten zijn, hier vindt u een lijst met EK 2020-wedstrijden.

Selectie

Na een intensief trainingsprogramma, waarbij aan verschillende vaardigheden gewerkt wordt zoals technische en tactische behendigheden, maar ook aan sociale vaardigheden, vinden er uiteindelijk selecties plaats. Deze selectie, de zogenaamde uitstroom van 17-jarige tophandbalsters, valt tegenwoordig onder de verantwoordelijkheid van handbaltrainer én talentcoach Ricardo Clarijs, die eerder al de instroom van 15-jarige handbaltalenten onder zijn hoede nam. De dames die vorig jaar geselecteerd werden waren Amber Verbraeken, Lisette Kruijswijk en Jette van Ingen. In de toekomst zullen we wellicht meer horen over deze dames.