De laatste jaren weet het Nederlandse dames Handbal team hoge ogen te gooien op verschillende internationale toernooien. Veel spelers zijn actief in de grote competities in het buitenland wat natuurlijk op zich al een goed teken aan de wand is. Dat het zo goed gat met het Nederlandse dames Handbal heeft verschillende redenen.

Zo staat Nederland ondanks dat de competitie niet direct tot de sterkste behoort wel bekend als een land waar goed opgeleid wordt. Je kunt dit als het ware een beetje vergelijken met hoe het in het voetbal zit. Daar worden ook vele spelers opgeleid in Nederland en zijn het vaak veelbelovende talenten. Toch zien we steeds vaker dat ze op zeer jonge leeftijd al naar het buitenland vertrekken en buiten dat er voor een sportief avontuur wordt gekozen lijkt het dan toch ook vaak om geld te gaan. Maar hoe dan ook is het een goede zaak dat er momenteel zoveel Nederlandse Handbalsters actief zijn op hoog niveau.

Wat vrij bijzonder genoemd mag worden is dat de Nederlandse Handbalvrouwen zich nooit eerder plaatsten voor de Olympische Spelen. Dit lukte echter ineens voor de editie van 2016 die in Braziliƫ gehouden werd. De dames bevestigden nog maar eens dat ze over een top generatie beschikken door verrassend de vierde plaats binnen te slepen. Wat natuurlijk wel enorm zonde was is dat deze plek net geen recht geeft op een zo felbegeerde medaille. Maar ondanks dat mochten de speelsters zeker met opgeheven hoofd terugkijken op het toernooi waar ze zichzelf meer dan hebben laten zien.

Datzelfde jaar werd de status van de Oranje Handbal vrouwen nog maar eens bevestigd. Op het wereldkampioeschap in Zweden werd het team tweede waarmee het dit keer wel in de prijzen greep. De zilveren medaille werd binnengehaald wat nog maar eens een extra bevestiging was dat er een bijzondere groep bij elkaar is die in de toekomst zomaar wel eens tot nog meer mooie dingen in staat zou kunnen zijn. Of dit daadwerkelijk gaat gebeuren zullen we snel genoeg weten, echter zijn de voortekenen zeker meer dan goed te noemen.

De lijst met de speelsters die de meeste interlands hebben afgewerkt is op zijn zachtst gezegd indrukwekkend. Zo is de speelster met de allermeeste interlands Laura Robben die er als keeper maar liefst 320 wist af te werken. De enige die verder nog meer dan 300 interlands heeft meegemaakt staat tweede en heet Diane Lamein. Haar totaal kwam uiteindelijk uit op 302 caps voor de Handbal vrouwen. Zij was wel de eerste veldspeelster die het magische aantal van 300 of meer wist te doorbreken. Bijzonder is verder nog dat er op de achtste plaats een vrouw staat die bijna 1000 keer wist te scoren voor Oranje.