In het bericht over de Nederlandse Handbal Academie werd hij al even genoemd: Ricardo Clarijs, de handbalcoach die jonge, talentvolle dames klaarstoomt voor het professionele tophandbal. Hij draagt de verantwoordelijkheid voor zowel de instroom van jong talent voor de Handbal Academie als de uiteindelijke uitstroom van tophandbalsters. De geselecteerde dames maken vervolgens een goede kans om in de toekomst in het Nederlands Dames Handbalteam te worden opgenomen. Clarijs is echter niet alleen maar werkzaam bij de Handbal Academie; hij is namelijk ook coach van VOC.

Geboren om te coachen

De bijna 30-jarige Clarijs wordt ook wel de jongste coach van Nederland genoemd. Hij begon al trainingen te geven toen hij nog maar 14 jaar oud was. Hoewel Clarijs in eerste instantie carrière wilde maken in het zakenleven, en enige tijd als consultant werkte, begonnen de activiteiten in de wereld van het professionele handbal langzaam maar zeker de overhand te krijgen. Inmiddels is hij full-time handbaltrainer en boekt hij het ene succes na het andere met zijn teams.

Van DWS tot VOC

Clarijs begon zijn carrière als handbalcoach bij DWS in Schiedam, de handbalvereniging waar hij eerder zelf de sport beoefende. Hij begon al in zijn tienerjaren de B-jeugd en vervolgens de A-jeugd van DWS te trainen. Trainingen geven houdt echter meer in dan slechts fysieke behendigheden aanleren: vaardigheden als discipline, respect, geduld en concentratie spelen ook een belangrijke rol bij handbaltraining. Vervolgens werd Clarijs coach van de damesselectie van DWS om daarna bij Foreholte in Voorhout als handbaltrainer aan de slag te gaan. Foreholte was toen een team uit de tweede landelijke divisie. Met Clarijs als coach werd deze handbalploeg al gauw kampioen in de tweede divisie en na enkele jaren werd het team ook kampioen in de eerste divisie. Foreholte was daarmee gepromoveerd naar de eredivisie. Daarop werd hij coach van VOC in Amsterdam. Dit team werd kortgeleden onder leiding van Clarijs landskampioen.